Vraag aan ons
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht vroeg de adviseurs van Over Morgen ondersteuning bij het opstellen van een netwerkstrategie om klimaatadaptatie vorm te geven in het gebied.
Deze netwerkstrategie is op 22 april 2021 vastgesteld in het algemeen bestuur. Met deze netwerkstrategie kan het waterschap effectief haar inzet en rol bepalen om in een netwerk van partners te werken aan het klimaatbestendig maken van het gebied.
De netwerkstrategie geeft een onderbouwing voor en impuls aan de lopende samenwerking met vele partners. Om de volgende stap te zetten, voegt het waterschap een communitymanager, een DOE-loket op de website van Amstel Gooi en Vecht en een stimuleringsregeling toe.
Onze oplossing
De netwerkstrategie in het kort:
- Communicatie komt vanuit het waterschap, niet vanuit een aparte afzender zoals bij Amsterdam Rainproof;
- Het waterschap richt de inzet primair op een beperkt aantal netwerkpartners: inwoners en midden- en kleinbedrijf, intermediairs, gemeenten, bekende (regionale) partners van het waterschap en landelijk en (boven)regionaal netwerk. Specifieke verzoeken van alle netwerkpartners beantwoordt het waterschap altijd en snel;
- De strategie is dynamisch, niet statisch. Het netwerk, de partners en het waterschap zelf zijn immers continu in beweging. Daarom monitort het waterschap de voortgang en herijkt het waterschap regelmatig de focus.
- Naast de bekende rollen zet het waterschap extra in op de ontwikkeling van volgende rollen:
- Informeren: kennis en informatie delen, bewustwording. Dat doen we met communicatie via de AGV-kanalen en het digitale DOE-loket.
- Activeren: aanzetten tot actie. Dat doen we met het digitale DOE-loket en samenwerking met intermediairs, zoals tuincentra.
- Faciliteren: actief samen met partners kijken hoe zij met klimaatadaptatie aan de slag kunnen gaan, bijvoorbeeld door mensen of initiatieven te verbinden. Dat doen we met de inzet van een community manager.
- Stimuleren: Dat doen we met een stimuleringsbijdrage.
Over Morgen heeft als projectleider en adviseur de netwerkstrategie opgesteld. Dat ging in vier stappen:
- Bestuurlijke beeldvormende sessie. Wat is het speelveld, hoe kijken de verschillende bestuurders naar de uitdagingen en het werken met een netwerkstrategie?
- Stakeholderanalyse. Deze stakeholderanalyse is niet alleen een product, maar zeker ook een proces. Er zit veel kennis ‘in de hoofden’ van de waterschapsmedewerkers. Standaard kijken we bij een stakeholderanalyse naar het belang en invloed van de netwerkpartners. Omdat dat nog onvoldoende richting gaf aan hoe we willen samenwerken, hebben we ook naar de motivatie, competentie en handelingsperspectief van de netwerkpartners geanalyseerd (MAT-analyse). Figuur 1 laat de resultaten daarvan zien. Door deze partners op gestructureerde wijze te analyseren werden keuzemogelijkheden zichtbaar en bespreekbaar.
- Strategie uitwerken. Vanuit de stakeholderanalyse zijn uitgangspunten bepaald en is aangegeven met welke netwerkpartners het waterschap versterkt wil samenwerken.
- Uitvoeringsstrategie.
Al deze stappen zijn in nauwe samenwerking met de waterschapsorganisatie doorlopen. We hebben daarom gekozen voor een detachering en een product in de huisstijl van het Waterschap. Dat maakt dat deze netwerkstrategie goed doorleefd en geadopteerd is in de organisatie. Dankzij dat draagvlak voor de aanpak en de nieuwe middelen, kan het waterschap de volgende stap zetten in het samen klimaatbestendig maken van het gebied.

Figuur 1: Belang en invloed van stakeholdergroepen. NB bij het interpreteren van deze grafiek is het belangrijk te beseffen dat individuele leden van de stakeholdergroep hoger of lager kunnen scoren op belang en invloed