Vraag aan ons
De ontwikkeling van een toekomstbestendig, schaalbaar en aardgasvrij energieconcept voor jaren ’60 portiekflats van 10 bouwlagen gebouwd met het Intervam systeem. De complexen met dit bouwsysteem zijn een typisch voorbeeld van naoorlogse systeembouw. Het bouwsysteem maakte het mogelijk om in korte tijd tegen relatief lage kosten veel woningen te bouwen. Landelijk zijn er 14.000 woningen volgens dit systeem gebouwd waarvan er 6.500 in Utrecht staan. Veel van deze woningen zijn aan groot onderhoud toe.
Mitros wil met het groot onderhoud aan 1800 van deze woningen de wijk Overvecht upgraden. Dat is nodig, er is veel sociale problematiek in de buurt. Als bewoners weer trots kunnen zijn op hun woning en hun directe omgeving heeft dat invloed op de hele wijk!
Onze oplossing
Bij groot onderhoud projecten voor woningcorporaties werken we regelmatig in het samenwerkingsverband Scoop. Dit is een samenwerking tussen Hemubo Bouw, DOOR architecten en Over Morgen. Zo ook bij de ACA 10 hoog flats van Mitros.
De bestaande gevels van de flats waren aan vervanging toe. Door het plaatsen van een nieuwe gevel is de warmtevraag voor ruimteverwarming met bijna 60% verlaagd, krijgen de flats een nieuwe uitstraling en gaan de woonlasten fors omlaag.
Daarnaast worden de woningen verwarmd met een flexibel en toekomstbestendig collectief verwarmingssysteem voor ruimteverwarming en warm tapwater. Het systeem is laag in onderhoud, zeer gebruiksvriendelijk en heeft weinig ruimtebeslag. Alle bewoners gaan elektrisch koken. De woningen worden dus volledig aardgasvrij.
Voor de eerste flats is de keuze gemaakt om de collectieve verwarmingsinstallatie aan te sluiten op het bestaande warmtenet in de wijk. Dit biedt de kans om de duurzame energiebronnen in Utrecht te ontsluiten. Zo zij er plannen om warmte uit afvalwater bij de rioolwaterzuivering te gebruiken als bron voor het warmtenet. Hierdoor zal de energieprestatie van het gebouw verbeteren, zonder dat er aanpassingen aan het gebouw of achter de voordeur van de bewoner nodig zijn.
Met het systeem leggen we ons echter niet vast aan één warmtebron en/of warmteleverancier, omdat wij Mitros per fase de keuzevrijheid willen blijven geven. Het collectieve verwarmingssysteem wordt daarom dusdanig ontworpen en geïnstalleerd dat deze zowel in eigen beheer kan worden geëxploiteerd als door derden kan worden overgenomen.
De eerste fase van het project betreft 362 woningen in de drie flats aan de Atlasdreef, Centaurusdreef en Apollodreef (ACA). De uitvoering is gestart in september 2018. De resterende flats zullen hierna aangepakt worden.