Vraag aan ons
Gemeente Bunschoten wil een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen op de locatie Kronkels-Zuid. Het is de ambitie van de gemeente om in 2021 het ontwerp Bestemmingsplan op te stellen. Duurzaamheid en energie moeten een volwaardige plek krijgen in dit bestemmingsplan.
De gemeente heeft de adviseurs van Over Morgen daarom gevraagd een pragmatische en concrete ‘Notitie van uitgangspunten Duurzaamheid en Energie’ te ontwikkelen, die een-op-een kan worden opgenomen in het voorontwerp-bestemmingsplan.
De notitie moet zowel bestaan uit beleid als uit juridische planregels. In de nota moeten daarnaast concrete aanbevelingen over welke zaken geregeld/geborgd moeten worden in het stedenbouwkundig plan/bestemmingsplan en het uitgifteprotocol.
Onze oplossing
Om de notitie van uitgangspunten op te stellen hebben we eerst relevante (beleids)documenten geanalyseerd, zoals bijvoorbeeld de Regionale Energiestrategie (RES) en een bedrijfsbehoefte-onderzoek. Ook voerden we in deze eerste stap een aantal gesprekken met betrokken stakeholders en ambtenaren die zich bezighouden met de thema’s: duurzame energie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, circulariteit, biodiversiteit en gezondheid.
Op basis van het beleid en de gesprekken is er per duurzaamheidsthema een factsheet opgesteld. In deze factsheet staat voor elk thema welke regelgeving er al is, wat er nog aankomt in de toekomst en wat eventueel extra gevraagd kan worden bovenop de regelgeving. Dit is afgestemd met de interne beleidsmedewerkers.
Vervolgens hebben we op basis van de factsheets in de Nota van Uitgangspunten voor elk duurzaamheidsthema een visie gegeven en uiteengezet wat er afgedwongen kan worden in het bestemmingsplan (must have) en wat er in het beeld- en kwaliteitsplan past en aanvullend per thema meegegeven kan worden aan de ontwikkelaars (nice to have). We hebben daarbij duidelijke afspraken gemaakt over de inpassing van deze duurzaamheidsonderdelen in het bredere ontwerpbestemmingsplan en hebben meegedacht over slimme ruimtelijke oplossingen.
Vanwege de beperkte wettelijke kaders op een aantal onderdelen, zoals circulariteit en mobiliteit, hebben we daarnaast ook verschillende ideeën aangedragen om in de uitgiftestrategie mee te nemen. Deze ideeën kan de gemeente Bunschoten gebruiken als een handleiding voor toekomstige gesprekken.
Onze uitgangspunten worden de komende tijd samen met de ruimtelijke kaders verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Dit ontwerpbestemmingsplan wordt voor het einde van het jaar voorgelegd aan de gemeenteraad.