13 Brabantse partijen maken afspraken over grondwatervoorraad
13 Brabantse partijen hebben afgesproken intensiever samen te werken om de grondwatervoorraad in Brabant te verbeteren. Het doel van deze samenwerking: meer water vasthouden, minder grondwater gebruiken en bij droogte of wateroverlast sneller reageren om schade en overlast te beperken. De afspraken staan in het ‘Grondwaterconvenant 2021-2027’, dat de partijen op 15 december 2021 hebben ondertekend.
Het is de eerste keer in Brabant dat zoveel partijen gecoördineerd en in deze omvang afspraken maken om de grondwaterproblematiek aan te pakken. Over Morgen stelde het convenant samen met Esplanada Advies en de partijen op, ondersteunde het besluitvormingsproces en verzorgde het programmeren van de afspraken in het convenant naar projecten en acties.

Deze 13 partijen ondertekenden op 17 december 2021 het Grondwaterconvenant.
Grondwatervoorraad in Brabant onder druk
De grondwatervoorraad in Brabant staat al langere tijd onder druk. Dat is zorgelijk want we hebben dit grondwater nodig voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie.
“Ons grondwater is uit balans. Dat is een probleem dat alle partijen zien en ervaren. Het kan alleen worden opgelost als alle partijen samenwerken. Ieder vanuit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Door afspraken te maken en meer dan tevoren kennis te delen kunnen we het probleem versneld aanpakken. Dat doen we door gebruik te maken van slimme en nieuwe oplossingen die goed zijn voor de grondwaterbalans in Brabant en daarmee goed zijn voor haar inwoners, de landbouw, natuur en bedrijven.”
– Gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks)
Het grondwaterconvenant: herstellen en bewaken
Alle partijen realiseren zich dat grondwaterstanden structureel dalen, beeksystemen in droge perioden sneller droogvallen en er steeds vaker waterschaarste is. En daarom maken partijen afspraken tot eind 2027 hoe zij de grondwaterbalans in Brabant te herstellen en te bewaken.
De 5 bouwstenen uit het convenant
- We willen meer water vasthouden in het hele watersysteem en meer aanvoeren om uiteindelijk ook meer te infiltreren of anders te kunnen benutten;
- We willen minder grondwater gebruiken en ook minder verdampen;
- In de (toekomstige) ruimtelijke plannen sturen we meer op water vasthouden en infiltreren en we beperken het (regionaal) gebruik van grondwater;
- We zoeken naar nieuwe en innovatieve oplossingen;
- We maken duidelijke afspraken over de manier waarop we samenwerken en wat we in deze samenwerking van elkaar verwachten.
Hoe kwam het grondwaterconvenant tot stand?
Over Morgen stelde samen met Esplanada Advies het grondwaterconvenant op. We werkten met een bestuurlijk schrijfteam van vijf bestuurders die de breedte van het Breed Bestuurlijk Grondwateroverleg afdekten:
- landbouw
- natuur
- provincie
- waterschappen
- drinkwater en industriële onttrekkers
Ambtelijk werkten we met een beleidsteam en een communicatieteam van alle betrokken partijen. Van eerste initiatief tot aan ondertekening duurde ongeveer 9 maanden. De afspraken worden ervaren als ambitieus, zijn gedragen door alle partijen en vallen binnen de randvoorwaarden vanuit het regionale Water en Bodemplan en de waterbeheerplannen van de waterschappen.
Lees hier het Grondwaterconvenant 2021 – 2027 (pdf). Over Morgen blijft betrokken bij de uitvoering van de afspraken. Meer weten? Neem contact op met Maarten Verkerk.