Vraag aan ons
Het Bouw & Infra Park in Harderwijk is een bedrijvencampus en congrescentrum. Het terrein is de voormalige Willem George Frederikkazerne en heeft meerdere monumentale gebouwen met diverse functies van circa 44.000 m2 . Op het terrein ligt een bestaand lokaal warmtenet, gevoed door een biomassacentrale waarop de meeste gebouwen zijn aangesloten.
De huidige biomassaketel functioneert redelijk, maar vraagt om relatief veel onderhoud. Daarom is het plan ontstaan om deze te vervangen door een nieuwe biomassaketel of een warmtepomp. Om een besluit te kunnen nemen over de nieuwe installatie, is aan Over Morgen de vraag gesteld om een energiestrategie op te stellen voor het terrein voor een periode van 10-15 jaar.
Onze oplossing
Een groot deel van de gebouwen op het terrein is vanwege het monumentale karakter minder geschikt voor verwarming op middentemperatuur. Daarom kan de huidige biomassacentrale nu nog niet vervangen worden door warmtepompen. Om de gebouwen op den duur wel geschikt te maken moeten er diverse gebouwmaatregelen genomen worden. Het is slim om deze investeringen zoveel mogelijk te combineren met natuurlijke momenten van onderhoud, vervanging en/of mutatie. Hiervoor is tijd nodig.
Het tussentijds vervangen van de huidige installatie door een nieuwe biomassaketel biedt uitkomst; deze kan de komende 15 jaar worden gebruikt als transitiebrandstof. De biomassacentrale op het Bouw & Infrapark maakt niet gebruik van hout afkomstig uit productiebossen maar uit een lokale reststroom.
Onze aanpak voor het opstellen van de energiestrategie:
- We zijn gestart met gesprekken met medewerkers van de afdeling vastgoed. Zo weten we wat er speelt binnen de organisatie, welke ingrepen reeds zijn uitgevoerd en welke ingrepen in de planning staan.
- Op basis van de gesprekken en bestaande onderzoeken maakten we de huidige situatie inzichtelijk. Belangrijk onderdeel: het in beeld brengen van welke gebouwen wel en welke nog niet geschikt zijn voor verwarming op middentemperatuur.
- Vervolgens konden we een strategie bepalen voor de komende 10-15 jaar waarbij de focus lag op het doelmatig beperken van de energievraag, het verlagen van de temperatuur van het warmtenet, het uitfaseren van het gasnet op het terrein en het lokaal opwekken en opslaan van zowel warmte als elektriciteit.
- De strategie vertaalden we naar concrete maatregelen die de komende 10-15 jaar worden uitgevoerd op natuurlijke momenten. Zo is het warmtenet op lange termijn geschikt voor duurzame warmte geproduceerd door warmtepompen.
Met deze energiestrategie kan het Bouw & Infrapark toekomstige investeringen beter plannen en implementeren in de meerjarenonderhoudsplanning. Hiermee is de afdeling vastgoed voorbereid op de energietransitie.