Vraag aan ons
Om in de groeiende behoefte aan woningen te voorzien wil de gemeente Putten een nieuwe woonwijk realiseren. Ten zuiden van het dorp moeten ongeveer duizend nieuwe woningen komen, waarvan een groot deel in het betaalbare segment. De gemeente heeft de ambitie de nieuwe wijk duurzaam en groen te maken. Om dit voor elkaar te krijgen vroeg ze Over Morgen als onderdeel van de ontwikkelvisie een integrale duurzaamheidsvisie op te stellen. De onderwerpen die hierin een plek moesten krijgen, waren energie, circulariteit, mobiliteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Onze oplossing
Over Morgen maakt een duurzaamheidsvisie als instrument om binnen een gebiedsontwikkeling te komen tot een passende mix van duurzaamheidsmaatregelen. Deze komt tot stand in samenwerking tussen de gemeente en de betrokken marktpartijen.
Opstellen gebiedsbeeld plangebied
Om te zien wat passend is, stellen we een gebiedsbeeld op. Het gebiedsbeeld zet het vigerende duurzaamheidsbeleid en de projectcontext naast elkaar. Bepalend in die context zijn het programma, de beoogde doelgroep, de specifieke opgaven op het vlak van duurzaamheid en ook de verwachte financiële draagkracht. Door de betrokkenen te voorzien van een scherp beeld hiervan, vormen we een goede basis voor het bepalen van de prioriteiten.
Bepalen van ambities
Met gemeente en marktpartijen bespreken we samen welke ambities zij gezien de context het meest logisch vinden. Het gaat hierbij zowel om het ambitieniveau per thema (hoog of laag), als om de verhouding tot elkaar. Willen we excelleren op één thema of zoeken we naar een goed gemiddelde? Volgen we het wettelijk minimum, of zetten we in Putten-Zuid een extra stap?
Via de digitale tool maken betrokkenen in eerste instantie hun eigen afweging. De samengevoegde resultaten bespreken wij in een bijeenkomst. We benoemen verschillen en overeenkomsten en wisselen argumenten uit. Samen komen we tot een gemeenschappelijk beeld en discussiepunten voor het vervolg.
Duurzaamheidsbeeld Putten-Zuid
In de duurzaamheidsvisie voor Putten-Zuid komt bovenal het belang van groen naar voren met de bestaande houtwallen als aanknopingspunt. Groen zorgt voor een aantrekkelijke woonomgeving, maar draagt ook bij aan gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Tevens is de ambitie uitgesproken om het groenblauwe raamwerk als kapstok te laten dienen voor andere duurzaamheidsthema’s. Een netwerk van fiets- en wandelpaden loopt langs het groen. Verder is het de ambitie om elektrische auto’s te stimuleren, hernieuwbare/recyclede materialen te gebruiken in de openbare ruimte, water af te koppelen en energiezuinige woningen te realiseren. In delen van de wijk wordt geëxperimenteerd met circulariteit en duurzame mobiliteit.
Het borgen van de ambities
Het duurzaamheidsbeeld tekenen wij op en leggen we vast in de ontwikkelvisie, waarbij tevens de eerste ruimtelijke vertaling plaats vindt door het betrokken stedenbouwkundige bureau. Daarmee krijgt de visie status en kennen marktpartijen het vertrekpunt voor verdere uitwerking. Deze uitwerking vindt plaats in de vorm van eisen, wensen en maatregelen. Het advies van Over Morgen is dat te bundelen in een duurzaamheidsprogramma van eisen (DpvE) die ook weer in samenwerking tot stand komt.