Vraag aan ons
De Friese gemeente Tytsjerksteradiel staat aan de vooravond van de ontwikkeling van woningbouwlocatie De Warren. Particuliere bouwers gaan hier hun woningen realiseren. De gemeente wil graag inzicht in wat zij kunnen doen om circulair bouwen bij deze particulieren te stimuleren.
Onze oplossing
We hebben binnen de invloedsfeer van de gemeente uiteengezet welke maatregelen zij kunnen treffen. Allereerst hebben we het thema circulair bouwen voor de gemeente ontleed in te treffen maatregelen. Dat hebben we verfijnd op de maatregelen waar de gemeente daadwerkelijk invloed op heeft en maatregelen die passen bij het gebied en de eindgebruiker. Ook hebben we laten zien wat de gemeente kan doen om in de openbare ruimte van de Warren het goede voorbeeld te geven.
Logische maatregelen op gronden van Tytsjerksteradiel
Per gebouwonderdeel kan je kijken naar hoe je circulariteit wilt maximaliseren. Bijvoorbeeld voor de gevel en het casco. Dat kan door de grondstoffenvraag te verminderen, door lokaal en direct te hergebruiken, door oude gebouwcomponenten te repareren en te hergebruiken en door producten aan te schaffen met een hoog aandeel secundaire en hernieuwbare grondstoffen. Wetende in wat voor type gebied er wordt gebouwd en wie de eindgebruiker is, hebben we per gebouwonderdeel realistische maatregelen geschetst. Voorbeeld van een logische maatregel die past bij de context en het type project, is gebruik van hout voor het casco, of gebruik van beton met een hoog aandeel secundair materiaal (75%). En het neerzetten van een regenton om met het opgevangen water de grote tuinen te besproeien.
De gemeente kan het goede voorbeeld geven met de Warren
De gemeente heeft invloed op hoe de Warren in markt wordt gezet. Is het een duurzame ontwikkellocatie? Of een ecologische? De marketing van de locatie heeft invloed op de welke mensen zich aangetrokken voelen om daar te komen wonen. Duurzame woonwijken trekken mensen aan met een duurzaam hart. Dan worden de mogelijkheden eindeloos: circulair bouwen, een buurtschuur met gereedschap om te delen, deel-auto’s, etc. Naast de marketing, kan de gemeente als afnemer van producten voor de openbare ruimte laten zien wat circulair bouwen is. Denk aan hergebruikte lantaarnpalen en speeltoestellen van bio-composieten.