Vraag aan ons
Mobiliteit moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook op Strandeiland. De woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Stadgenoot hebben Over Morgen gevraagd te onderzoeken hoe het ambitieuze Mobiliteitsplan en de extra ambities voor Zero Emissie-vervoer en mobiliteitshubs voor Amsterdam-Oost beter bij de sociale huurders op Strandeiland kunnen aansluiten.
Strandeiland is onderdeel van de tweede fase van IJburg. De toekomstige woonwijk van 8.000 woningen wordt opgespoten in het IJmeer. Het wordt een eiland voor iedereen, waar zowel gewoond, gewerkt, als gerecreëerd kan worden.
Duurzaamheid en bereikbaarheid zijn hier belangrijke thema’s. In het Mobiliteitsplan Zeeburgereiland en IJburg, dat door de gemeente is opgesteld, staat duurzame mobiliteit dan ook centraal.
Voor het autoluwe Strandeiland ligt de nadruk op de fiets en OV, aangevuld door nieuwe mobiliteitsconcepten. Voor een groot deel van de nieuwe bewoners zal een gedragsverandering nodig zijn. Dit heeft invloed op hun dagelijks leven en portemonnee.
Onze oplossing
Door de modal split, mobiliteitspatronen en mobiliteitsbestedingen van sociale huurders, in kaart te brengen en deze naast het mobiliteitsplan te leggen, hebben we inzichtelijk gemaakt welk effect het plan op het leven en de portemonnee van sociale huurder heeft. Met de vervoersarmoedescan hebben we laten zien hoe groot het risico voor de toekomstige bewoners op vervoersarmoede is.
In combinatie met de deelmobiliteitsscan en prognose voor de kosten voor elektrisch vervoer, wordt duidelijk welke (mobiliteits-) maatregelen de meeste kans van slagen hebben. De uitkomsten hebben we aan de drie woningcorporaties voorgelegd, zodat zij daarmee met de gemeente in gesprek kunnen om het mobiliteitsplan daadwerkelijk beter op de toekomstige sociale huurders te laten aansluiten.
Foto: Arcadis