Vraag aan ons
Hoe stimuleer je deelmobiliteit in de stad, maar houd je er tegelijkertijd als gemeente grip op? Dat is een vraag waar veel gemeenten mee worstelen.
Deelmobiliteit biedt een kans op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en inclusiviteit/vervoersarmoede, maar komt door klachten over foutgeparkeerde voertuigen soms ook negatief in het nieuws.
Welke voorwaarden kan je als gemeente stellen om overlast te voorkomen, waarbij je ook nog voldoende ruimte aan de markt overlaat om een steeds meer diverse doelgroep te bedienen?
Onze oplossing
Over Morgen heeft een brede ervaring op het gebied van deelmobiliteit en MaaS, door onder andere het MaaS-project ‘Amaze’ en onze diverse onderzoeken naar mobiliteitsbehoeften vanuit eindgebruikers.
Deze ervaring nemen wij ook mee in ons advies op deelmobiliteitsbeleid aan verschillende gemeenten, waaronder de gemeenten Arnhem en Nijmegen.
Beide gemeenten stelden ons afzonderlijk de vraag of we hen konden helpen bij het opstellen van beleidskaders en -regels, passend bij hun ambities. Voor zowel Arnhem als Nijmegen zijn we een traject ingegaan, met een aanpak passend bij de vraag en de ambtelijke context.
In onze aanpak staan de volgende onderdelen centraal: Inzicht verkrijgen in kansen en belemmeringen voor deelmobiliteit door middel van data (de ‘potentiescan’), het kennisniveau binnen de interne organisatie vergroten om zo een goede discussie te kunnen voeren vanuit de verschillende afdelingen.
Beleidskaders en beleidsregels
Hiermee hebben we vanuit een breed perspectief met de gemeenten samen de beleidskeuzes kunnen maken.
Deze beleidskeuzes zijn voor zowel Arnhem als Nijmegen opgenomen in een beleidskader en vervolgens uitgewerkt in beleidsregels. Op welke locaties of in welke gebieden de verschillende deelvoertuigen zullen mogen worden aangeboden zijn in kaart gebracht in een plaatsingsplan.
Door deze aanpak hebben wij Arnhem en Nijmegen geholpen met toekomstgericht beleid, waardoor het aanbod kan toenemen en er ruimte kan worden geboden aan nieuwe concepten zoals bakfietsen, maar ook freefloating deelauto’s en zonebased deelauto’s. Hiermee spelen beide steden ook in op de behoefte van de nieuwe generatie deelmobiliteitsgebruikers.