Vraag aan ons
Kan Over Morgen voor de gemeente Zoetermeer een nadere financiële onderbouwing verzorgen voor het bepalen van een marktconform laadtarief voor openbaar laden in de gemeente, met als uitgangspunt een kostenneutrale exploitatie?
Onze oplossing
Over Morgen heeft voor de Gemeente Zoetermeer de mogelijkheden onderzocht voor een budgetneutrale exploitatie van het openbare laadnetwerk. Hiervoor moest gedetailleerd inzicht worden verkregen in de verschillende ontwikkelingen die van invloed zullen zijn op dit laadnetwerk en hoe deze doorwerken in de exploitatie. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een marktconform laadtarief waarbij het laadnetwerk budgetneutraal kan worden geëxploiteerd, maar waarbij ook de adoptie van elektrisch vervoer maximaal kan worden gestimuleerd.
Zoals bij de meeste vragen over elektrisch vervoer start Over Morgen met een uitgebreide analyse van verschillende sociale en economische factoren om een beter inzicht te krijgen in hoe de markt voor elektrisch vervoer zich in de gemeente gaat ontwikkelen. Hiervoor gebruiken we een datagedreven model dat op hoog detailniveau de ontwikkeling van elektrische rijders kan voorspellen. Daarnaast zijn er verschillende analyses uitgevoerd over de laaddata van het netwerk, om zo een beter inzicht te krijgen in het huidige gebruik en de eventuele optimalisatieslagen die nog kunnen worden gerealiseerd. Dit biedt ons, en onze opdrachtgevers, een helder toekomstperspectief waar we verder op kunnen bouwen.
Laadpaalnetwerken zijn een investering in de toekomst. Met de snelle groei van het elektrisch autobezit neemt de efficiëntie van het gebruik van deze netwerken toe en wordt de achterliggende businesscase verbeterd. Het ontwikkelen van een laadpaalnetwerk vraagt echter ook om grote investeringen die moeten gaan renderen door nieuwe gebruikers.
Om deze investeringen in goede banen te leiden zijn drie belangrijke factoren waarop kan worden gestuurd:
- De uiteindelijke locaties van laadinfrastructuur. Door vroeg in het proces laadlocaties aan te wijzen, kan worden gestuurd op verschillende belangrijke factoren. Zo wordt er gekeken naar de samenhang van de laadpalen binnen het laadnetwerk, de centrale ligging ten opzichte van gebruikersgroepen en de mogelijkheden voor dubbelgebruik op specifieke locaties;
- De contracten voor beheer en onderhoud van de laadpalen, de levering van energie en de plaatsing en hosting van de laadinfrastructuur;
- Het laadtarief dat betaald wordt door de gebruikers van het laadnetwerk.
In samenwerking met de gemeente Zoetermeer zijn we tot een goede exploitatiestrategie gekomen, waarmee het laadnetwerk klaar is voor de toekomst. Met deze strategie wordt het mogelijk de adoptie van elektrisch vervoer maximaal te stimuleren en tegelijkertijd het laadnetwerk budgetneutraal te exploiteren.