Vandaag is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag waarop we meer grondstoffen hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan opbrengen of vernieuwen. In andere woorden: we staan in het rood bij onze planeet. De voetafdruk van de mens is ongeveer 1.7 keer de aarde. Jelle Hatenboer is op veel manieren bezig om die ecologische voetafdruk te verkleinen, privé en als adviseur Energie & Klimaat. In deze blog vertelt hij meer hierover.
Inzicht is de sleutel om bewuste keuzes te maken
Geschrokken van het nieuws dat we meer dan één aarde verbruiken per jaar? Dat is nog niet alles, ik schrok ervan dat in Nederland onze ‘Overshoot Day’ dit jaar zelfs al op 4 Mei was! Dat betekent dat wij méér dan twee keer de grondstoffen per jaar gebruiken dan de aarde ons kan geven. Gelukkig geeft dit inzicht ook perspectief en zet het ons aan tot handelen. We kunnen samen gericht de bronnen aanpakken die onze voetafdruk zo groot maken.
Duurzame Energie
Het belangrijkste is dat we samen meer duurzame energie gaan opwekken. De aarde kan per jaar namelijk maar beperkt de CO2 verwerken die fossiele brandstoffen uitstoten. Meer elektriciteit uit wind- en zonne-energie maakt onze voetafdruk al veel kleiner. Bij Over Morgen begeleiden wij veel regio’s in Nederland met de Regionale Energiestrategie (RES). Dit is een nationaal programma waarbij we gezamenlijk 35 TWh aan duurzame energie willen opwekken op land. Hiermee verkleinen we één van de grootste onderdelen van onze voetafdruk.
Circulaire Economie
Naast de energie die we verbruiken moeten we ook kijken naar de producten die we kopen en consumeren. Deze hebben vaak een verborgen impact, waardoor we niet zien hoe groot onze voetafdruk is. Het Rijk heeft de wens uitgedrukt in 2050 een circulaire economie te zijn. Wij helpen onze opdrachtgevers met het definiëren en versimpelen van dit thema. Door onze circulaire waardescan kijken wij welke acties je kunt nemen en op welke manier die passen bij jouw visie. Waar heb je bijvoorbeeld directe invloed op in je eigen ruimte en waarop heb je indirecte invloed en moet je lobbyen bij je partners of de overheid?
Eigen stappen

Niet alleen beroepsmatig, maar ook privé ben ik bezig met dit thema. Ik zet zoveel mogelijk stappen om mijn eigen voetafdruk te verkleinen. Zo ging mijn benzinemotorfiets de deur uit, vlieg ik niet en maak ik zo duurzaam mogelijke keuzes als ik iets aanschaf of eet. Ik denk ook aan de kleine dingen, zo neem ik een katoenen broodzak mee naar de bakker als ik een brood koop. Als jij ook voor jezelf actie wilt ondernemen: op de website van Earth Overshoot Day kun je jouw persoonlijke voetafdruk berekenen. Je krijgt dan direct allerlei tips om je afdruk te verkleinen.
Ben jij als organisatie op zoek naar meer inzicht in je eigen voetafdruk en wil je ook werk verzetten om je voetafdruk te verkleinen, neem dan contact met mij op.