Woningen renoveren en onderhouden doen corporaties al jaren. Soms worden ze met open armen en een kop koffie ontvangen door de huurder, bij het volgende adres doet de huurder niet eens de deur open. Toch kunnen woningcorporaties de startmotor zijn van de transitie naar aardgasvrij. Dat vraagt wel om next level verduurzamen! Met deze drie praktische tips schakel je door naar de duurzame versnelling!
We staan, in de woorden van het klimaatakkoord, aan de vooravond van een grote verbouwing. Totaal 7 miljoen huizen moeten van aardgas af en een groot deel daarvan moet eerst nog goed geïsoleerd worden. Dan wordt er natuurlijk ook naar woningcorporaties gekeken, met 2,4 miljoen woningen in hun portefeuille. Hier kan de benodigde schaalgrootte behaald worden. Dus als we daar nou gewoon beginnen, dan zijn we een goed eind op weg.
Maar ‘#hoedan?’ denken dan veel corporaties. En terecht. Wij werken veel met corporaties om een logische en pragmatische route naar CO2-neutraal uit te stippelen, zodat deze start gemaakt kan worden. En natuurlijk zijn er veel beren op de weg en veel mitsen en maren. Maar we moeten vooral gaan denken in kansen en nobrainers, die wij opvallend vaak vergeten zien worden. Dus hier drie tips:
1. Breng je huidige situatie in beeld. Investeer in een goed dataoverzicht. Want om met de energietransitie te beginnen heb je een afzetpunt nodig om van de kant te komen. Vaste grond onder je voeten. Zorg dat je weet wat voor type vastgoed je bezit, waar het zich precies bevindt en hoe het er bij staat. Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk is een compleet beeld van het vastgoedbezit vaak versplinterd in de organisatie. Het zit verborgen in excelsheets, begraven in lijstjes en als je pech hebt, zit het in het hoofd van die ene projectleider die nét met pensioen is gegaan!
2. Kijk niet alleen naar je vastgoed, maar breng ook duurzame bronnen in de buurt in kaart. Want CO2-neutraal kan je alleen zijn als je vastgoed aansluit op een duurzame bron met bijhorende energie-infrastructuur. Lokaal is hip als het gaat om eten en lifestyle. Maar ook lokale duurzame warmtebronnen en warmteopslag zijn de toekomst. Dat kan gaan om bijvoorbeeld collectieve verwarming met een wijkwarmtepomp en oppervlaktewater. Misschien vraag je je af, waarom zou een vastgoedeigenaar dat moeten weten? Nou, simpel, omdat je dan gelijk weet of je met de juiste dingen bezig bent. Als er geen potentiële bronnen in de buurt liggen en/of het vastgoed niet geschikt is om van deze bronnen gebruikt te kunnen maken, dan is de kans klein dat je hier morgen kan gaan starten.
3. Omdat tips altijd in drievoud komen, bij deze: voorkom tunnelvisie. Kijk niet alleen naar jouw eigen complexen, maar naar het gehele bezit in een gebied, dus inclusief dat van je buurman. Denk aan collega-corporaties, bedrijven, gemeentelijk vastgoed én VVE’s en individuele eigenaar-bewoners. Het zal allemaal naar aardgasvrij bewegen. Waar je in je eentje misschien te weinig vraag creëert voor een collectieve warmteoplossing, kan je met de buurman opeens een speler van formaat zijn in de markt. Dus kijk over de schutting om je kansen te vergroten en breng het in beeld!
Wanneer je deze drie tips opvolgt dan sta je in pole position om aan de slag te gaan. Dan is het altijd nog aan jou of je direct doorschakelt naar de 5e versnelling of eerst even de motor warm laat draaien!.