Al sinds de introductie van de eerste elektrische personenvoertuigen wordt er gesproken over snelladen, nog sneller laden, zelfs ultrasnelladen. Dat klinkt ideaal. Toch nemen elektrische rijders de meeste van hun laadsessies af bij de gewone laadpaal. En lang niet elk tankstation is geschikt voor een snellader. Waar zijn snelladers dan wel handig? Tips voor de ultieme snellaadplek.
Wat is dan de rol van snelladen en wat maakt een locatie tot een goede snellaadlocatie? In Duitsland is recent een wet aangenomen die tankstations verplicht om laadpunten aan te bieden. In Nederland bestaat een dergelijke maatregel niet. Snelladers op alle tankstations leidt ongetwijfeld tot een aantal goed gebruikte plekken, maar waarschijnlijk ook tot een grote hoeveelheid met spinnenwebben bedekte snellaadstations.
Laden is geen tanken
Om te bepalen wat echt nodig is, is het is zaak om het laadgedrag van e-rijders, nu en in de toekomst, onder de loep te nemen. (Snel)laden is niet hetzelfde als tanken. Waar je bij een tankbeurt in enkele minuten weer onderweg bent, duurt laden toch vaak 20 á 30 minuten. Dat is een redelijke pauze en een vervelende onderbreking als je van werk naar huis forenst. Het is dus niet verwonderlijk dat je als elektrische rijder het liefst daar oplaadt waar je toch al parkeert. Regulier laden op de eindpunten van je reis zoals thuis, je werkplek of de plek waar je je dagje uit bent. Er is dan geen extra stop nodig waar je je tijd staat te verdoen.
De rol van snelladers
Toch hebben snelladers een belangrijke rol in het laadnetwerk. De meest voor de hand liggende toepassing is het vergroten van het bereik. Met een actieradius van bijvoorbeeld 250 kilometer is het niet altijd mogelijk om een reis in één keer af te leggen. Een stop bij een snellader is dan nodig om toch op de bestemming aan te komen. Voor veelrijders zoals taxi’s of pakketbezorgers zijn snelladers essentieel om de transitie naar elektrisch te kunnen maken. Zij kunnen dan tijdens het wachten op een rit of een pauze weer laden en zo zonder extra onderbreking hun ritten maken.
Combinaties
Zo is het ook denkbaar dat tijdens een lunch of een korte vergadering de tijd die op één plek wordt doorgebracht niet voldoende is om met een regulier laadpunt genoeg actieradius toe te voegen, maar met een snellader wel. Zo ontstaan er steeds meer combinaties van snellaadlocaties die tegelijk vergader- of eetgelegenheden zijn. Een ander goed voorbeeld zijn de snelladers van Fastned die bij een aantal vestigingen van Albert Heijn en Lidl staan.
Slimme snellaadplek
Sommige tankstations of verzorgingsplaatsen zijn mogelijk geschikte plekken voor snelladers. Dat kan zijn omdat ze goede voorzieningen bieden om als vergaderplek te gebruiken of omdat ze strategisch liggen langs verkeersstromen met voertuigen die hun actieradius moeten verlengen. Tegelijkertijd zijn er tankstations die aan routes liggen die niet zo lang zijn dat een snellader nodig is om het afleggen van die afstand mogelijk te maken. Een snellaadlocatie kiezen is maatwerk en omvat veel meer analyse van de locatie dan alleen de gedachte dat een tankstation ook als snellaadstation kan dienen.

Zoek en analyseer
Begin bij het zoeken naar geschikte snellaadlocaties bij de gebruiker: onderzoek waar verkeerstromen lopen die hun actieradius moeten verlengen, onderzoek horeca- en winkelgebieden waar snelladen van meerwaarde kan zijn en zoek plekken waar snelladen van meerwaarde kan zijn voor veelrijders zoals taxi’s en logistiek. Nog beter: zoek plekken waar een combinatie hiervan mogelijk is. Begin met die analyse en je vindt waarschijnlijk een aantal tankstations als geschikte snellaadlocaties, maar zeker niet allemaal.
Lees in de blog van Gerwin Hop dat niet elk tankstation een laadpunt hoeft te hebben. Wil je meer weten over laadinfrastructuur? Bekijk hier waar we allemaal aan werken.