Samen aan de slag met aardgasvrij

Datum

01 / 2018

Contactpersoon

Coen Bernoster
Coen Bernoster
06 45 27 03 06 | mail

Tags

duurzame warmte

Deze maand werd de gemeente Loppersum opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2012. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) luidde de noodklok en stelt dat flinke vermindering van de gaswinning noodzakelijk is. Men spreekt zelfs van ‘code rood’. Ook minister Wiebes trok naar Groningen om de situatie ter plekke te bekijken. Eens temeer worden we met onze neus op de feiten gedrukt dat we serieus aan de slag moeten met het verduurzamen van onze energievoorziening.

Het moet anders en snel ook. Energie besparen en duurzaam opwekken. Dat hebben we ook samen met alle andere landen in Parijs afgesproken. In 2050 moet dat klaar zijn. Dat lijkt nog heel ver weg. Wetenschappers en innovatieve bedrijven bedenken de komende jaren ongetwijfeld heel veel slimme oplossingen. Toch kunnen we daar niet op wachten. De opgave is zo groot dat we echt vandaag op grote schaal moeten beginnen.

Dat betekent starten met de technieken, instrumenten en partijen die we nu tot onze beschikking hebben. Natuurlijk met oog voor innovatie, maar vooral gewoon beginnen. We kunnen niet nog 10 jaar blijven praten. Dan moeten we al bijna halverwege zijn.

Een stap in de goede richting is de Green Deal Aardgasvrije wijken. Hieraan nemen 31 gemeenten deel om in de praktijk te leren hoe je de transitie goed op gang krijgt. Een groot deel van de gemeenten in Nederland doet dus niet mee, terwijl juist zij bij uitstek een regietaak hebben in deze opgave. Het gaat namelijk om de lokale gebouwde omgeving en de eigen bewoners en ondernemers. We komen achter elke voordeur.

Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) heeft Over Morgen daarom een inspiratie-uitgave gemaakt. We willen alle gemeenten inspireren aan de slag te gaan met de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Er kan namelijk al meer dan je denkt. Het is aan dit kabinet en de nieuwe gemeenteraden om de komende 4 jaar de basis te leggen waarmee we kunnen opschalen en versnellen. Dat kan niet nog langer wachten.

De inspiratie-uitgave laat aan de hand van praktijkverhalen zien hoe op verschillende plekken in het land al gewerkt wordt aan de transitie. Daarnaast geeft de uitgave inzicht en handvatten hoe je als gemeente ook zelf kan starten. Het motto is niet voor niets ‘Samen aan de slag met aardgasvrij’.

De wethouder Bé Schollema van Loppersum is één van mensen die zijn verhaal verteld. De mensen daar worden dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen van onze aardgasverslaving. Zij hebben geen behoefte meer aan idealistische vergezichten, maar aan actie. We zijn het aan hen verplicht om snelheid te maken en grootschalig aan de slag te gaan. Hopelijk zet de inspiratie-uitgave aan tot actie om samen aan de slag te gaan.

De inspiratie-uitgave ‘Samen aan de slag met aardgasvrij’ vind je hier of via de website van RVO. Wil je aan slag, kijk dan ook even op onze website en neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Wil je op de hoogte blijven van ons nieuws?
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Simple Share Buttons