Het was dinsdagochtend 8.30 uur, de zomer net begonnen en voor me stond de scrum master. Rode krullen, groene ogen en glimmende leren laarsjes. Dit beloofde een spannende dag te worden. Ik wist niet wat er komen ging, maar had me voorgenomen de zaken met een open mind te benaderen. Alles wat nieuw is, is een beetje eng, dus ontspannen en gaan…

‘Vandaag gaan we scrummen’, vertelde de scrum master, terwijl ik op het puntje van mijn stoel zat. ‘We gaan jullie leren werken met een nieuwe projectaanpak waarin teams onzekerheid in projecten omarmen en gaandeweg tot resultaat komen. Een aanpak gericht op het doen als beste manier van denken’.

Learning by doing

Bij Over Morgen doen we graag nieuwe dingen. Dus toen we hoorden over ‘scrum’ als innovatieve projectaanpak, gingen wij aan de slag. Twee trainingsdagen later, met trainers van Scrum Company, zijn we overtuigd. Met scrum hebben we een nieuwe methodiek ontdekt om op het vlak van energietransitie en gebiedsvernieuwing nog beter met onze relaties tot zichtbare oplossingen te komen.

Met termen als scrum master, project story, project back log, sprint back log en stand ups, lijkt de aanpak op het eerste gezicht nogal gecompliceerd. In werkelijkheid draait het bij scrum juist om vereenvoudiging, concretisering en gewoon doen. De methodiek gaat uit van het formuleren van korte sprintbare (korte cylci) werkzaamheden, waarvan het resultaat direct van waarde is voor het project. Door ‘sprints’ snel achter elkaar te laten volgen en deze te laten ontstaan gedurende een intensief en interactief het proces, wordt lerende wijs tot ontwikkeling gekomen. Scrum is daarmee een wendbare projectaanpak.

scrummen

 

Projectresultaat als teamprestatie

De scrumaanpak is dus uitstekend geschikt voor projecten waarbij aan de voorkant de ambitie en het doel helder is, maar het eindproduct en de route ernaartoe nog ontdekt moeten worden. Projecten waar het inspelen op verandering verkozen wordt boven het volgen van een plan. Bovenal is scrum geschikt voor projecten waarin samenwerking voorop staat. Bij scrum doe je het samen, door met het team verantwoordelijkheid te nemen, talenten goed in te zetten en van elkaar te leren. Het team zorgt zelf voor een efficiënte inzet van tijd en middelen, levert creatieve oplossingen en creëert enthousiasme en draagvlak voor de uitvoering. Wat wil je nog meer?

Let’s scrum!

Gepubliceerd: 25-08-2015