De afgelopen en komende dagen zijn we ter plaatse in gesprek met Chinese bedrijven over elektrisch vervoer. We onderzoeken of Over Morgen een bijdrage kan leveren met onze kennis op het gebied van duurzaamheid en laadinfrastructuren. Met deze blog geven we een korte blik op wat we dagelijks meemaken.

Vandaag hadden we onze 2de dag van ontmoetingen met lokale bedrijven en overheid. Samen met de gemeente Almere vertrokken we vanochtend naar Guangming; een typisch Chinese new town op een uurtje rijden van ons hotel in Shenzhen. Daar aangekomen hartelijk ontvangen door een aantal hoge ambtenaren van de gemeente en leden van de partij. Omdat Almere deze heren al kent, konden we rekenen op een glimlach met stevige handdruk en bleef het onhandig voorstellen en visitekaartjes uitwisselen ditmaal achterwege.

En dan ga je het overleg in. Dat is wel wat anders dan een gezellige (keuken)tafel zoals we die in Nederland kennen. In een zaal van aanzienlijke afmetingen zit je twee rijen dik tegenover elkaar en wordt er via microfoons met elkaar gesproken. Alles via een strikt protocol. Om vooraan te zitten, heb je titels nodig anders. Op de 2de rang weet niemand precies wat je doet en wie je bent en tel je niet mee. Gezellig is anders, bijzonder is het in ieder geval wel.

IMG_0133 IMG_0132

 

 

 

 

 

 

Verrassend genoeg is de aansluitende lunch informeel. Stropdas af en bij iedere gang (in dit geval 10) proosten op vriendschap. Wellicht iets om in Nederland over te nemen?! Het eten gebeurt aan een ronde tafel, waar de gerechten als een roulette aan je voorbij vliegen. De Chinese keuken biedt een rijkdom aan gerechten die over het algemeen zonder toelichting onherkenbaar zijn.

In de middag mochten we op bezoek bij de gemeente Shenzhen. Ook hier een niet te krappe vergaderzaal waar ditmaal twee jonge heren tegenover ons zitting namen. Als snel werd duidelijk dat deze mannen wat minder te zeggen hadden dan onze “overkant” in de ochtend. Toch leverde ook dit gesprek uiteindelijk erg nuttige informatie op na wat meer aandringen van onze kant.

IMG_0137Chinees keukentafeloverleg heeft andere dimensies, letterlijk en figuurlijk, maar het effect is wel hetzelfde: je komt met elkaar in contact en er ontstaan vriendschappelijke banden. Even door de taaie protocollen heen bijten en je komt er wel. Net als in Nederland is het wel alles bepalend of je gesprekspartner wat te zeggen heeft en net als jij open staat voor nieuwe inzichten en discussie.

Morgen tafelen we rustig door bij de gemeente die zich het Gooi van China mag noemen, we rekenen dus op een tafel van formaat!

 

Gepubliceerd: 19-11-2014