De behoefte aan woningen is zeer groot. Het kabinet zet vol in op circulair bouwen. Het gevaar is dat we blijven doen wat we altijd deden. Om met circulair bouwen het benodigde bouwtempo te krijgen en de woningbouwambities van het kabinet te halen, is een kanteling nodig. Maarten Buisman en Thijs Aarden gaan hier in een tweeluik op in. Dit is deel 1: Het ‘rijmen’ van tweedehands en snel bouwen.
Volgens minister Ollongren is er in Nederland behoefte aan één miljoen extra woningen in de komende tien jaar. Het kabinet zet vol in op circulair bouwen. Volgens de minister zijn vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal en in 2030 moet er tijdens de bouwproductie 50% minder primaire grondstoffen worden verbruikt.
Alleen recycling is niet voldoende. Materialen moeten ook hoogwaardiger worden hergebruikt. Verder wordt in de transitie-agenda ‘circulaire bouweconomie’ gestreefd naar 100% circulaire uitvragen in 2023 door de overheid. Naar onze mening zijn dit ambitieuze doelstellingen. Marktpartijen zullen zich hierop moeten voorbereiden.
De behoefte aan woningen is zeer groot. Het gevaar is dat we blijven doen wat we altijd deden, waardoor circulair bouwen niet strookt met het benodigde bouwtempo. Er zijn daarom twee belangrijke kantelingen nodig:
- Het rijmen van tweedehands en snel bouwen;
- Het huidige businessmodel voor woningen.
Onvoldoende bouwmateriaal
Ontwikkelaars en aannemers die circulair bouwen, gaan momenteel onder andere via digitale marktplaatsen of via hun eigen netwerken op zoek naar herbruikbare materialen. De praktijk laat zien dat het een flinke uitdaging is om voldoende herbruikbaar materiaal te vinden en dit vervolgens te laten aansluiten op de nieuwbouwplanning. De vraag is dan ook of je dit kunt verwachten van ontwikkelaars en aannemers, ondanks alle goede bedoelingen. Het resultaat is dat circulariteit regelmatig onderaan de duurzaamheidsambities staat in vergelijking met duurzame energietoepassingen, klimaatadaptatie en duurzame mobiliteitsoplossingen.
Sleutel ligt bij leveranciers
De zoektocht van ontwikkelaars en aannemers naar gebruikte materialen is een goede eerste stap. Maar met deze werkwijze is de doelstelling van één miljoen extra circulaire woningen onhaalbaar. Vooral bij grotere gebiedsontwikkelingen waar een zekere mate van geïndustrialiseerd bouwen nodig is. De sleutel ligt dan ook voornamelijk bij de leveranciers van bouwproducten, waarbij het materiaal wel moet aansluiten bij de behoefte van de eindgebruikers.
Retourstroom organiseren met leveringszekerheid
Laat leveranciers in samenwerking met ontwikkelaars en aannemers op zoek gaan naar tweedehands materialen, een ‘retourstroom’ organiseren en dit geschikt maken voor nieuwe toepassingen. Zodra leveranciers dan ook leveringszekerheid kunnen bieden, zal opschaling plaatsvinden en past dit binnen een industrieel bouwproces met snelheid en hoge kwaliteit.
Ontdek oplossingen voor circulair bouwen
Recent hebben wij een middelgrote projectontwikkelaar verbonden aan verschillende leveranciers met circulaire oplossingen en producten. Heeft u als ontwikkelaar ook behoefte om in contact te komen met circulaire leveranciers, dan verbinden wij u graag en ontdekken samen hoe gebruikte materialen toe te passen.
Lees ook de blog van Thijs over de sleutel naar een circulair systeem.