De groei van elektrisch rijden in Nederland blijft onverminderd doorgaan. In mei 2018 was het totale aantal elektrische voertuigen al gestegen naar meer dan 125 duizend. Bijna alle groei zit in volledig elektrische voertuigen: in de afgelopen zes maanden is deze categorie met dertig procent toegenomen. Hoe meer voertuigen afhankelijk gaan worden van het openbare laadnetwerk, hoe belangrijker het is dat dit laadnetwerk ook aan alle doelgroepen voldoet. Naast het netwerk van regulier parkeerladen (<22 kW), zien wij een hier een grote rol weggelegd voor twee soorten snelladen (vanaf 50kW): snelladen in stedelijke omgevingen en snelladen langs drukke, regionale corridors.
Deze drie soorten laadinfrastructuur zijn niet bedoeld om elkaar in de weg te zitten. Integendeel: ze vullen elkaar juist aan doordat ze laadbehoefte bieden op verschillende schaalniveaus. Samen bieden ze laadzekerheid die de huidige EV rijders nodig hebben en die toekomstige rijders over de streep kan trekken.
Op het laagste schaalniveau heb je het reguliere laadnetwerk, met voornamelijk een lokale functie: de eindbestemming van reizigers / bewoners ligt bijna altijd op loopafstand van de laadpaal. Aan het andere uiterste heb je ‘corridorladers’, die voornamelijk de regionale en nationale vraag naar laadcapaciteit bedienen. Deze snellaadstations worden geplaatst op de wegen met de meeste vervoersbewegingen en waar de langste ritten worden gemaakt.
Tussen deze twee typen laadinfrastructuur zien wij nog een onmisbare derde vorm: snellaadstations in stedelijke omgevingen. Deze stations bieden laadcapaciteit voor verkeer op een stedelijk/bovenwijks niveau. Zo zijn er veel gebieden waar te weinig publieke of private laadcapaciteit is. In plaats van ellenlang rondjes te rijden op zoek naar die laatste vrije laadpaal, kan een snellaadstation dan uitkomst bieden. Één snellader kan tientallen auto’s op een dag opladenJuist op plekken waar ruimte schaars is, kunnen deze laders een efficiëntere manier zijn om aan de laadvraag te voldoen. Met goed bereikbare stedelijke snelladers kunnen veel EV rijders flexibeler zijn in hun verplaatsingsgedrag. Ook specifieke doelgroepen zoals stadslogistiek en taxi’s hebben veel behoefte aan een stedelijk openbaar snellaadnetwerk. Deze doelgroepen worden nu nog niet genoeg bediend in de stad.
Maar het daadwerkelijk bouwen van stedelijke snelladers heeft nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Waar kunnen deze het beste geplaatst worden? Welk formaat is het meest geschikt? Een groot station met een half dozijn laders op een eigen stuk grond vereist een andere aanpak dan een klein station met één of twee laders op parkeervakken. Huidige tankstations lijkt voor de hand te liggen, maar die liggen lang niet altijd op de beste plekken.
Er moet een balans gevonden worden tussen bereikbaarheid, netaansluitkosten, beleidskaders, de beschikbare ruimte en de verwachte vraag. Onze ervaring met het plannen van laadnetwerken, het realiseren van de eerste stedelijke snelladers én data-gedreven advies zorgt er voor dat wij hard aan het werk zijn om deze balans in kaart te brengen en daarmee input te bieden voor strategie- en beleidsvorming op dit onderwerp voor overheden.
Wil je meer weten over laadinfrastructuur? Bekijk hier waar we allemaal aan werken.