Deze zomer heb ik het genoegen gehad om mijn vakantie te mogen vieren in het land waar de wereld momenteel vol ontzag naar kijkt: China. Voor mij als duurzame gebiedsontwikkelaar niet alleen een goede vakantiebestemming maar ook een interessant onderzoeksgebied. In China worden immers meer zonnepanelen geproduceerd dan dat we in Nederland neer kunnen leggen, zijn windmolens de normaalste zaak van de wereld en worden innovatieve gebouwen en gebieden energieneutraal opgeleverd. Een onderzoek met als thema `China als lichtend voorbeeld voor duurzame energietransitie´ tijdens de vakantie waard dacht ik zo…

Gekke plek voor een lichtend voorbeeld

Al snel stel ik vast dat er wellicht veel in China wordt geproduceerd maar in mindere mate wordt toegepast. Met moeite heb ik een dubieuze duurzaam verlichte lantaarnpaal kunnen traceren. En dat niet op de logische plek midden in de energieslurpende megastad, maar midden in een groen park in the middle of nowhere waar deze verlichting volgens mij misschien niet eens nodig is.

“Gekke plek” hoor ik mezelf nog zeggen. Frappant dat ik juist nabij een groene oase een teken van duurzaamheid tref terwijl ik dit in de megasteden Beijing, Shanghai en Guangzhou juist mag verwachten. Deze steden met de gigantische ontwikkelingen als de Olympische spelen, Pudong en eindloze nieuwe woningbouwprojecten lenen zich hier immers veel beter voor zou je zeggen. De energievraag is daar gigantisch en beschikbare bronnen en daken zijn ruimschoots voorhanden.

Van een afstand bekeken

Terug in Nederland kan ik letterlijk en figuurlijk van een afstand terugkijken op mijn vakantieonderzoek en stel ik vast dat China nog een hoop te leren heeft maar in zekere zin wel degelijk een lichtend voorbeeld is voor duurzame energie transitie.

Door de grenzeloze mogelijkheden worden nieuwe duurzaamheidtechnieken en toepassingen in hoog tempo ontwikkeld en gereed gemaakt voor de markt, innovatie is aan de orde. Niet voor niks dat zonnepanelen in Nederland met de dag rendabeler worden. En China doet het gewoon, niet lullen maar poetsen.

Daarentegen, helder en eenvoudig duidelijk gemaakt door het voorbeeld van de duurzame lantarenpaal op de totaal verkeerde plek, snapt China nog weinig van de omgeving, efficiency en context van duurzame energietransitie. Om echte transitie te krijgen zijn oplossingen voor de eindgebruiker in de juiste omgeving nodig. Dat is wat ontbreekt, daar is nog verlichting nodig.

Wij kunnen nieuw licht brengen

In Nederland weten we inmiddels hoe we de eindgebruiker goed kunnen betrekken bij energietransitie en duurzaamheid. De kracht van het gebied stellen we centraal en daar laten we de energiebehoefte en verduurzaming op aansluiten. Het gebied maar vooral de mens centraal. Power to the people in meerdere opzichten. Context, omgeving en oplossingen verbinden is onze specialiteit.

Laten we dit licht naar China gaan brengen en ook vooral weer wat mee terug brengen als het gaat om de daadkracht die bij ons nog wel eens ontbreekt. Samenwerken is ook hier de sleutel voor succes dus op naar China! Daarbij heb ik dan gelijk een goed excuus om mijn gemiste vakantie uren alsnog in te halen.

Gepubliceerd: 22-10-2012