De afgelopen en komende dagen waren we ter plaatse in gesprek met Chinese bedrijven over elektrisch vervoer. We onderzoeken of Over Morgen een bijdrage kan leveren met onze kennis op het gebied van duurzaamheid en laadinfrastructuren. Met deze blog geven we een korte blik op wat we dagelijks meemaken.

Op bezoek bij het Chinese bedrijf BYD (Build Your Dream) zijn we onder de indruk van hun cijfers. Binnen 20 jaar is het bedrijf gegroeid van 25 naar 180.000 medewerkers. Ze produceren 500.000 auto’s per jaar, waarvan 3.000 volledig elektrisch, hebben een groot aandeel in de toelevering van telefoons aan Samsung en Motorola en als klap op de vuurpijl leveren ze ook nog eens innovatieve energie opslag systemen met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 50 Gigawatt. Bouwen aan je droom big time!

Het valt op dat China hard aan de weg timmert. Die weg IMG_0087is letterlijk en figuurlijk een snelweg met 10 banen. Alles staat in het teken van vooruitgang. Daarvoor moet veel wijken. In onze gesprekken was het standaard antwoord: “Dat doen of kunnen wij ook, dit is hoe wij het doen”. Sneller, groter, harder.

Een dag later check ik uit bij het hotel; de trip zit erop. Almere als  partnerstad van Shenzhen en het Nederlands                                                                             Consulaat, hebben het mogelijk gemaakt IMG_0156dat wij een kijkje in een andere wereldcultuur hebben kunnen krijgen. Het gaf ons zicht op waar zij, maar ook waar wijzelf staan. Gaat China met hun torenhoge ambities ons straks niet keihard voorbij op hun snelweg? Al pratende komen we tot de conclusie dat we elkaar in ieder geval kunnen helpen.

BYD en ook andere Chinese bedrijven die wij de afgelopen week ontmoet hebben, staan daarvoor open. Almeerse Wethouder Mark Pol begon de reis met de woorden: “Ik hoop dat Over Morgen vindt wat ze hopen te vinden in China”. Wat dat betreft is onze missie zeker geslaagd.

Het was een bijzondere, inspannende en gezellige week. Gaaf om dat mee te mogen maken en nuttig dat Over Morgen meedenkt in elektrisch vervoer op globale schaal. Op weg naar huis, naar schone en frisse Hollandse lucht, boerenkool met worst en met een geweldige ervaring rijker op zak. Want zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan praten over morgen? 😉

Gepubliceerd: 23-11-2014