Biodiversiteit is overal. Tijdens een wandeling door Utrecht ontdekte ik meer dan ik had verwacht. De gegroeide biodiversiteit in de bestaande stad is inspirerend voor visie- en planontwikkeling voor nieuwe gebieden. Natuurinclusief ontwikkelen en bouwen in stedelijk gebied komt steeds meer voor. Een goede zaak. Met kleine ingrepen vergroot je de biodiversiteit in de stad al vrij eenvoudig.
Een vogel verscholen tussen bladeren, hommels in de bloemen en mieren in het gras. Als je goed kijkt, zie je waar in de stad aandacht is voor het leefgebied van insecten, vogels en andere dieren. Ik wandelde door Utrecht en ontdekte meer dan ik had verwacht.
Inspiratie voor natuurinclusieve plannen
Natuurinclusief bouwen is van belang om de biodiversiteit in stand te houden en te vergroten. In Stichtse Vecht werken we aan een gebiedsvisie voor de Atlantische Buurt. Daarbij houden we rekening met de Gierzwaluw. Nestkasten aan de gevels van huizen geven de Gierzwaluw plekken om een nest te bouwen en zich voort te planten.
Aan de voorbeelden op de foto’s hieronder uit Utrecht is te zien dat natuurinclusief bouwen in de stad al kan beginnen bij kleine ingrepen. Een rustplek in de Gracht. Planten in het water. Gaten in de muur waar heel verschillende soorten planten in groeien. Het is waardevol om deze inspiratie te benutten in visies en plannen voor nieuwe wijken. Natuurinclusief ontwikkelen dus.
Wij zien steeds meer plannen die biodiversiteit centraal stellen in ontwerp én realisatie. Een mooi voorbeeld op steenworp afstand van Utrecht is de wijk Kerckebosch in Zeist. Ook zijn we betrokken bij de planontwikkeling voor de natuurinclusieve woonwijk op Vliegbasis Soesterberg.

Langs de Nieuwe Gracht zijn verschillende plekken te vinden waar insecten, vogels en dieren even kunnen rusten of zich kunnen verstoppen.
In het Griftpark zorgen watervalletjes ervoor dat het water door blijft stromen en niet stil blijft staan. Een goede doorstroom is belangrijk om de kwaliteit van het water goed te houden Insecten en kleine dieren houden van veel bloemen en plekken om zich te verstoppen. In het Griftpark is een muur gemaakt waarin verschillende plantensoorten groeien. Het water stroomt door de gaten van de muur heen en zorgt ervoor dat de planten voldoende water hebben.
Vergroen vanuit je huis
De stad vergroenen kan ook al vanuit huis. In Tilburg ontstond een initiatief voor het delen van stekjes. Fenneke Pommer en Guus Verelst geven stekjes weg als steun in deze bizarre tijden. Een mooi voorbeeld waarmee we de eigen leefomgeving plantrijk maken. We maken niet alleen onze omgeving groener, we steunen elkaar en creëren nieuwe ontmoetingen.
Haal de natuur in de stad
Een gezonde leefomgeving gaat niet alleen over mensen. Juist de biodiversiteit zorgt ervoor dat het geheel in stand blijft: Zonder bloemen geen bijen en insecten en geen eten voor vogels en andere dieren. Het in stand houden van flora en fauna in de stad draagt bij aan een fijne leefomgeving.
Meer planten en ruimte maken voor biodiversiteit begint al bij het opstellen van een gebieds- of wijkvisie. Denk niet alleen aan een fijne leefomgeving voor de mens, maar kijk breder. Wat heeft een vogel nodig? Hoe zorg ik ervoor dat er voldoende bijen en insecten zijn? Waar is ruimte voor meer bomen, planten en bloemen in dit gebied? Zie natuur en stedelijk gebied als één geheel.
Zo zie je maar dat een wandeling door de stad inspireert om biodiversiteit in de bestaande stad benutten als inspiratie voor natuurinclusief ontwikkelen en bouwen. Betrek de natuur bij de stad. Hoe doe jij hieraan mee?
Anouk praat graag met je door over dit interessante onderwerp. Neem contact met haar op via anouk.paris@overmorgen.nl
Deze blog is gemaakt in het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei.