Mobility as a Service (MaaS) wordt een steeds belangrijkere pijler in het werk dat Over Morgen doet op het gebied van duurzame mobiliteit. Daarom zijn we verheugd met de versterking die Nick Koester is komen brengen. Als sinds zijn studententijd vervulde hij meerdere rollen binnen het domein ‘duurzame mobiliteit’ en dat maakt hem een geschikte persoon om de ambities van Over Morgen op dit vlak waar te maken.
MaaS en Over Morgen lijkt een mooi huwelijk te worden. MaaS draait om het slim integreren van duurzame (mobiliteits)oplossingen en impact maken door slimme integrale oplossingen en dat zit in het DNA van Over Morgen. Een paar vragen aan Nick over hoe hij bij Over Morgen met zijn bijdragen aan het MaaS-team impact wil maken.
Voor wat voor opdrachten mogen we je ’s nachts uit bed bellen?
Haha Niet een heel fancy antwoord misschien, maar over ‘ontschotting’ (het combineren van vervoerstromen, zoals wmo-vervoer en leerlingenvervoer, en hun bijbehorende financiële middelen) hoor ik al vanaf dag 1 dat ik binnen de OV-sector actief ben als iets dat opgelost moet worden. Volgens mij zit er nog weinig schot in de zaak, dus voor dat soort vraagstukken mag je me wel uit bed bellen, voordat ik er straks nachtmerries van krijg.
In hoeverre sluit dit aan bij het thema MaaS?
Ontschotting is nog geen topprioriteit bij MaaS. Bij de MaaS-pilot op de Amsterdamse Zuidas, waar we binnenkort mee starten, zie je dat de focus vooral ligt op forenzen en zakelijk verkeer. Dat is logisch, want uiteindelijk is er veel maatschappelijke winst te behalen door werknemers niet als ‘leasezombies’ achter in de file te laten aansluiten, maar te verleiden naar duurzame oplossingen. Maar er liggen wel degelijk kansen voor andere doelgroepen. Denk aan combinaties van deelauto’s en wmo-vervoer of de wmo-taxi die via de MaaS-app z’n stoeltjes aanbiedt aan reguliere reizigers. Ik vind het mooie dat nieuwe technologie eindelijk dit soort toepassingen mogelijk maken.
” Door zijn ervaring met gedragscampagnes weet Nick als geen ander wat de kansen en belemmeringen zijn om mensen duurzamer te laten reizen. Ik kijk er naar uit om samen met Nick en het team die belemmeringen weg te nemen en de kansen te benutten.”
Edvard Hendriksen, trekker van het MaaS-team van Over Morgen
Waarom kriebelt het bij jou om de ontwikkeling van MaaS een stap verder te brengen?
Ik heb een paar jaar aan een van de meest vervuilde straten van Nederland gewoond. Mijn wasrekje met witte kleding buiten laten drogen was niet bepaald een goed idee toen. Ik nam het al die automobilisten die door de straat sjeesden echter niet kwalijk. Ik snapte dondersgoed dat zij die auto pakten. Maar het werd wel mijn missie om het schonere/ruimtebesparende/duurzame alternatief voor hen aantrekkelijker te maken. Dat heb ik vanuit vele rollen gedaan.
Wat kunnen we van jou verwachten?
Ik begon als belangenbehartiger van de (studerende) reiziger. Daarna heb ik gewerkt voor zowel een traditionele OV-partij als voor een deelauto-startup én ik heb middels gedragsveranderingscampagnes (Low Car Diet) meerdere mensen verleid hun auto te laten staan en in te ruilen voor bijvoorbeeld een e-bike en de metro. Dit hadden er nog veel meer kunnen zijn als we een goed geïntegreerd alternatief hadden voor de (lease)auto. Daarom zal ik met ontzettend veel energie mij inzetten om via onze MaaS-pilots dat alternatief te gaan realiseren.
Wil je meer weten van Nick of met hem sparren over duurzame mobiliteit? Stuur hem een mailtje.