Nick Bijlsma gaat bij Over Morgen vol enthousiasme aan de slag met alles wat komt kijken bij de energietransitie. Aan de hand van een paar vragen stelt hij zich even voor.
Waarom heb je voor Over Morgen gekozen?
Bij Over Morgen heb ik de ideale combinatie gevonden tussen inhoud en samenwerking. Eén van mijn drijfveren is om samen te werken aan de energietransitie vanuit een integraal perspectief. Ik vind het mooi hoe Over Morgen zich onderscheidt door breed in te zetten op zowel het beleidsproces als de ontwikkelingen binnen gebiedsontwikkeling en data.
Mijn eerste indruk is erg positief. Ik voel me welkom binnen de snel groeiende groep adviseurs. De open houding van mijn collega’s kan ik zeer waarderen en ik kan voor hulp én gezelligheid bij ze terecht.
Voor welke opdracht mogen we jou ’s nachts wakker maken?
Een opdracht waar processturing een belangrijke rol speelt. Waar ik mijn kennis over de energietransitie kan overdragen op bestuurders, bedrijven en bewoners, zodat zij zelf uitvoering kunnen geven aan deze grote verbouwing. Ik werk graag aan opdrachten waarbij ik de opdrachtgever niet alleen een duwtje in de rug geef, maar ook de juiste richting op wijs.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging van aankomende jaren voor een duurzame leefwereld?
De grootste uitdaging is om de energietransitie betaalbaar en de nieuwe energiesystemen betrouwbaar te maken. Dit vergt een langetermijnvisie, maar dan wel toegepast op lokale eigenschappen zoals beschikbare ruimte en draagvlak in de regio.
Enerzijds moet er tempo gemaakt worden met de uitvoering naar een duurzamere leefomgeving, anderzijds moet de omgeving tevreden zijn met de grote verbouwing die gaat plaatsvinden. Het is dan ook de kunst om de belangen van alle partijen en een realistische uitvoering op elkaar af te stemmen.
Wat ga jij daaraan bijdragen via Over Morgen?
Met kennis van energiebeleid en duurzaamheid draag ik vooral bij aan het procesmanagement en stakeholdersmanagement dat nodig is om beleidskaders- en visies van onze klanten in te richten. Analytisch ben ik sterk in het doorgronden van beleidsstukken en ik kan snel schakelen in de communicatie. Met mijn organiserend vermogen ben ik graag de verbinder die verschillende partijen samenbrengt. Daarnaast denk ik graag met andere samen mee over nieuwe oplossingen en alternatieven.
Waar ben je trots op?
Met mijn doorzettingsvermogen heb ik mooie kansen gekregen tijdens mijn studie en daarbuiten. Zo heb ik een halfjaar stage gelopen op het consulaat in New York en parttime gewerkt in Amsterdam. Daarnaast ben ik er trots op dat ik studenten en young professionals een podium heb kunnen geven vanuit de Energy Innovation Talks op de Werkconferentie Topsector Energie. Daarvoor ben ik in 2017 ook onderscheiden als één van de Duurzame Jonge 100.
Waarom vind jij het belangrijk om bij te dragen aan een betere leefomgeving?
Bij Over Morgen werken we aan specifieke regio’s, dus zo kan ik ook daadwerkelijk de impact van mijn advieswerk zien. Zo werken wij aan een tastbare en zichtbare toekomst. Daarbij denk ik niet in verplichtingen, maar in optimistische kansen.
Waarmee ga je de komende tijd aan de slag?
Mijn eerste grote project waar ik de komende tijd mee aan de slag ga is de Transitievisie Warmte voor de gemeente Soest. Hierin ondersteun ik de gemeente om een uitvoeringsplan te maken voor het realiseren van aardgasvrije wijken. Daarnaast ga ik ook een rol spelen in opdrachten omtrent de Regionale Energie Strategie (RES).