Ben je bezig met duurzame mobiliteit binnen een gemeente? Adviseur Megan Visscher zet 3 belangrijke lessen op een rij voor een toekomstbestendig mobiliteitsbeleid.
1. Data als vertrekpunt
Bij Over Morgen zetten we data-analyses op een slimme manier in om ons advies aan jou te ondersteunen en inzichtelijk te maken. De inzet van data vormt namelijk een goed vertrekpunt voor een opgave of project. Ook biedt het waardevolle inzichten om te leren over de actuele situatie.
Onze Mobiliteitsatlas bijvoorbeeld, laat zien waar, voor wie en welke manier van mobiliteit het meest nuttig is.
Maar data is altijd een ondersteuner en geen middel op zich. Het is een eerste stap die ons op gang helpt bij het vormen van een visie waarin we verder kijken dan wat er nu is.
De adviseurs van Over Morgen hielpen bijvoorbeeld de gemeenten Arnhem en Nijmegen succesvol met een toekomstgericht mobiliteitsbeleid. Zonder de inzet van data was dit plan nooit zo vooruitstrevend maar toch haalbaar geworden als het nu is.
Tip: bekijk onze brochure over de Mobiliteitsatlas (pdf).
2. De gemeente als regisseur
Binnen een gemeente kun je op verschillende manieren omgaan met de opkomst van deelmobiliteit. Je kunt de verschillende aanbieders ongestoord hun gang laten gaan of ervoor kiezen om het aanbod te reguleren, actief te stimuleren of te faciliteren. Voor een toekomstbestendige en bereikbare stad is het van belang om hier nog een schepje bovenop te doen en het aanbod te regisseren.
Welke concepten met welke onderliggende deelsystemen worden er toegelaten? En waar komen welke aanbieders in de stad terecht en met hoeveel voertuigen? Als je geen regie voert op deelmobiliteit in jouw gemeente, dan kom je nergens.
3. Maak echt duurzame impact met mobiliteit
Waar voorheen het verduurzamen van mobiliteit de heilige graal was, ligt tegenwoordig de focus meer op het verminderen en veranderen van mobiliteit. Voor de noodzakelijke duurzame impact is meer nodig dan alleen het enorme aantal fossiele auto’s wat rondrijdt omwisselen naar elektrische.
Ook past ons autogebruik en autobezit fysiek niet meer in onze stedelijke gebieden. Deelmobiliteit heeft als gunstig effect dat zowel autogebruik als autobezit afneemt. Het is dus een manier om mobiliteit te verminderen en te veranderen.
Daarnaast zijn steeds meer deelauto’s elektrisch. Gebruikers van deelmobiliteit maken per verplaatsing een bewuste keuze voor het meest geschikte vervoersmiddel. En dat is lang niet altijd de auto. Een elektrische deelbakfiets, een e-scooter of een deelauto, het maakt allemaal deel uit van het palet aan deelmodaliteiten waar deelmobiliteitgebruikers uit kunnen kiezen.
Deze gunstige effecten die in stedelijk gebied écht impact maken, kunnen alleen optreden als deelmobiliteit beschikbaar is. Voldoende plek maken voor deelmobiliteit is dus ontzettend belangrijk. En dat is een rol voor onze gemeenten. Zie ook punt 2.
Deze 3 lessen kwamen naar voren tijdens onze workshop op het Mobility Fast Forward congres van 2 november 2021. Experts uit de mobiliteitssector wisselden ideëen, kennis en ervaringen uit rondom mobiliteit en verstedelijking. Adviseurs Megan Visscher en Haye Bijlsma gingen tijdens de workshop in gesprek met de deelnemers over deelmobiliteit, beleid en data.
Verder praten over deelmobiliteit, beleid en data? Neem dan gerust contact op met Megan Visscher of Haye Bijlsma.