De komende dagen gaan we ter plaatse in gesprek met Chinese bedrijven over elektrisch vervoer. We onderzoeken of Over Morgen een bijdrage kan leveren met onze kennis op het gebied van duurzaamheid en laadinfrastructuren. Met deze blog geven we een korte blik op wat we dagelijks meemaken.

De zondag hebben we benut om de stad waar we slapen te verkennen en een bezoek te brengen aan de Hi Tech Fair 2014.

Shenzhen is net als vele andere steden in China een miljoenenstad. De afgelopen tien jaar is de stad exponentieel gegroeid en heeft nu al 15 miljoen inwoners. Wolkenkrabbers knallen uit de grond, er staan legio bijzonder fraai vormgegeven gebouwen rondom mooie parken en de shoppingmalls zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het maakt echt indruk als je ziet hoe hard hier wordt gebouwd en gewerkt aan een betere stad. De groei stopt hier niet. Shezhen heeft in z’n eentje al meer handelsvolume dan Oostenrijk en Ierland bij elkaar.

beurs ShenzenDe Hi-tech fair in Shenzhen is een beurs waar Chinese en Europese bedrijven laten zien wat er allemaal mogelijk is op technisch gebied. Wethouder Mark Pol van de gemeente Almere opende onze Holland stand en gaf het startschot voor een goede beurs. Dat china ook elektrische auto’s maakt wisten we al lang. Op de beurs kwamen we echter ook kopieën tegen van Europese elektrische voertuigen, maar dan anderhalf keer kleiner! Samen met onze reisgenoten hebben we aansluitend genoten van een echte Chinese maaltijd en is de dag met een welverdiend biertje in de hotelbar afgerond.

Maandag beginnen we aan ons matchmaking programma dat met hulp van de gemeente Almere en het Nederlandse consulaat in China is samengesteld. Het idee is simpel: wij gaan op bezoek en in gesprek met Chinese bedrijven en lokale overheden over elektrisch vervoer. Op basis van het bezoek, het gesprek en de discussie bepalen we of en hoe we verder gaan om onze relatie verder uit te bouwen. We beginnen met een afspraak bij een autofabrikant die verplicht is om zijn klanten een laadpaal te leveren bij de aanschaf van een elektrische auto. Ook spreken we met de gemeente Guangzhou en wat lokale bedrijven van divers pluimage.

Chinezen kunnen goed handelen zegt men. Nederlanders ook dus laten we dat maar eens in de praktijk brengen!

Morgen een verslag van onze bevindingen van deze gesprekken. Vanwege het tijdsverschil [+7uur] wordt het blog pas de volgende dag Nederlandse tijd gelanceerd.

Gepubliceerd: 17-11-2014